Vedlikehold

Daglig stell og oppbevaring av dyner og puter.

Hver morgen
Ta et godt tak i dynen, og gi den et vennlig rist. Da vil innholdet fordele seg jevnt inne i dynen. La gjerne dynen og puten ligge til lufting en stund for åpent vindu før du rer opp sengen.

Hvis et uhell skjer
Bomull er vaskbart, og det er også dun fra sjøfugl. Vask i stor industrimaskin ved 30 grader med ullvaskmiddel. Gi den en kort sentrifugering for å få ut størstedelen av vannet. (3 minutter.) La den så tørke i tørketrommel ca. 100 grader C. i 90 minutter, eller helst tørk den naturlig, men ikke i direkte sollys. Rist litt på den nå og da. Ulempen ved denne metoden er at dunen klumper seg, og at man ikke får ut all såpen av dynen. Etter en stund blir det nødvendig med spesialrens.

Hver 3-4 år
Bør puter damprenses og skifte trekk.

Hvert 7-8 år
Bør man få utført damprens av dundyner på et spesialrenseri for dun og fjær. Denne prosessen starter med at man åpner dynen/puten og tømmer ut innholdet. Først fjernes støv og fjærstilk, så damprenses resten av innholdet i mer enn 100 grader (husstøvmidden dør ved 60 grader). Innholdet tørkes, bestråles og fylles over i nyvaskede eller nye trekk. Nå har dunen gjenvunnet sin fyllevne, og nå kan vi se hvordan dynen blir i forhold til ditt ønske. Hvis du ville ha en tykk og god vinterdyne, så vurderer nå vi om vi skal gi den litt etterfyll, fordi den kanskje ellers vil bli litt tynn og slunken. Eventuelt etterfyll må avtales på forhånd.

Vinterlagring/sommeroppbevaring
Oppbevar på et tørt sted. Gjerne i papirpose, eller i plastpose, eller i en spesialpose for dyner og puter. Se etter at dynen eller puten er helt tørr på forhånd.