Levendeplukk

Levendeplukk av ender og gjess

Levendeplukk av ender og gjess er en ukultur som vi har vært oppmerksom på i mange år, og som vi ikke vil være med på.

Ca. hvert 3.år kommer informasjon fra dyrevernalliansene om denne grusomme behandlingen av ender og gjess. Denne plukkingen foregår vesentlig i Polen, Ungarn og Kina, og består av at man med ukers mellomrom hånd plukker dunen av levende dyr. At det gjør vondt og er en grusom behandling, er det ingen tvil om. Det viser de grusomme TV bildene.

Disse dyrene er et biprodukt av vår kulturs behov for raskt og mye kjøtt, og dyrene får ikke lov til å vokse i mange uker før de blir slaktet. Underveis må de lide unødvendig når de blir plukket.

Vi har fått garantier fra våre dunleverandører at vi ikke får dun fra slike dyr, og det har vi vært bevisst på i mange år. Den dunen vi får er ”slaughter house pluck”- det vil si at de endene og gjessene som vi får dun fra primært er slaktet til kjøttformål, og at de da er vesentlig eldre enn de som blir levende plukket. Først etter slakt blir dunen og fjærene maskinelt blir fjernet fra dyrene.